Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Fiksni zobni aparati

Lep Nasmeh > Fiksni zobni aparati

Za uspešno ortodontsko terapijo uporabljamo ortodontske aparate, ki zagotavljajo stalen pritisk na zobe in jih na ta način postopno in natančno premikajo v naprej načrtovan idealen položaj.

Pri klasičnih fiksnih ortodontskih aparatih gre za 3 elemente, ki medsebojno sodelujejo in s postopnim premikom vodijo zob v idealen položaj – to so bracketi (“zvezdice”), ki so nalepljeni na zobno površino, ortodontski lok, ki je napeljan skozi vse brackete in zagotavlja korekturno silo na zobe, ter gumice oziroma elastike, ki pričvrščujejo ortodontski lok na brackete.

Fiksni (nesnemni) ortodontski aparati v primerjavi s snemnimi omogočajo natančnejše premike zob, saj so nalepljeni na zobe. Korekcija zob poteka neprestano 24 ur dnevno. Rezultati so običajno precej boljši, ustna higiena pa je nekoliko otežena. Zato pacientom, ki nosijo fiksni ortodontski aparat, svetujemo redne profesionalne higienske faze pri nas vsaj 3x letno.

1_ortodontija_fiksni-aparati

Metal

Kovinske “zvezdice” (“bracketi”) predstavljajo “klasičen” fiksni ortodontski aparat in so cenovno najugodnejša rešitev nesnemne ortodontske terapije. Na željo pacienta namesto brezbarvnih elastik lahko uporabimo raznobarvne elastike, s katerimi vaš ortodontski aparat hitro in enostavno spremenimo v pravi modni dodatek, ki vas bo morda naredil celo za modno ikono …

ICE

“ICE” bracketi so bele oziroma prosojne “zvezdice”, nalepljene na sprednjo (vidno) stran zoba. Narejene so iz posebnega safirnega stekla, kar jim zagotavlja zadostno trdnost ter minimalno opaznost. Tudi tukaj lahko namesto brezbarvnih elastik uporabimo raznobarvne elastike in tako po vaših željah in navodilih individualiziramo vaš zobni aparat, ki bo tako postal neke vrste individualni “nakit” in modni dodatek, kakršnega imate le vi!

Damon System

Pri samozaklepnih bracketih elastike nadomešča poseben samozaklepni mehanizem, ki je sestavni del samega bracketa. Ta omogoča pasivno gibanje žice in tako zagotavlja premike zob že ob uporabi manjše sile. Terapija z Damon bracketi  zato poteka hitreje kot s klasičnimi ortodontskimi aparati , zaradi manjše sile, ki deluje na posamezni zob, pa je taka terapija tudi bolj prijetna. Še ena prednost pa so tudi redkejšI ortodontskI kontrolni pregledi tekom same terapije, saj ni potrebno menjavati elastik, zato zadostujejo pregledi le vsake 2-3 mesece.

Lingual

Lingvalni ortodontski aparat je pritrjen na zobe z zadnje strani, zato je praktično neopazen! Lingvalni bracketi so lahko prefabricirani, ali pa narejeni individualno prav za vaš konkreten primer (Incognito). Uporabiti ga žal ni mogoče pri vseh ortodontskih anomalijah, prav tako pa je treba upoštevati, da tak aparat posega v področje jezika, zato ima lahko vpliv na izgovorjavo. Potreben je torej čas, da se ga pacient navadi, prav tako je tudi pri lingvalnih ortodontskih aparatih potrebno nekoliko prilagoditi način prehrane in ustne higiene.