Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Implantati

Lep Nasmeh > Implantati
Zobni vsadki (implantati) so umetne zobne korenine, ki jih vsadimo v kost v področju manjkajočih zob in nam nudijo čvrsto oporo za prevleko, mostiček ali protezo.  Narejeni so iz biokompatibilnih materialov, najpogosteje iz titanijevih zlitin ali cirkonijevega dioksida.
V kolikor manjka posamezen zob, ga lahko nadomestimo z vsadkom, na katerega nato naredimo prevleko. Pri tem ni potrebno brušenje sosednjih zob.
V kolikor manjka več sosednjih zob, jih lahko nadomestimo z dvema ali več vsadki, na katerih nato izdelamo mostiček ali protezo. Celo kadar manjkajo vsi zobje, je mogoče že z nekaj vsadki narediti čvrst zobni nadomestek, ki lahko odlično nadomesti staro snemno zobno protezo.

1_implantat

Prednosti implantatov

  • Ni potrebno brušenje sosednjih zob. Nadomestimo torej resnično le zob, ki manjka.To je zlasti pomembno, kadar so sosednji zobje intaktni ali imajo le majhno zalivko, pa tudi, kadar sosednji zobje niso primerni za nosilce mostička.
  • Implantat preprečuje nadaljno izgubo kosti, saj sile, ki se preko njega prenašajo na kost, stimulativno delujejo nanjo.
  • Pri nadomeščanju večjega števila zob implantati nadomeščajo snemno protezo, ki večini ljudi običajno povzroča težave zaradi obilice materiala v ustih. Za razliko od protez, ki v ustih niso čvrsto fiksirane in se premikajo, implantati zagotavljajo čvrsto fiksacijo mostička oz. prevleke in s tem dajejo naraven občutek lastnih zob.
  • Totalne proteze, ki so podprte z implantati, so mnogo stabilnejše od klasičnih snemnih totalnih protez. To zagotavlja več udobja in olajšuje govor ter hranjenje, s tem pa pozitivno prispeva k izboljšanju kvalitete življenja.

Kako poteka zdravljenje?

1_implantati_potek

Po ekstrakciji zoba običajno počakamo 3 mesece, preden na isto mesto vstavimo implantat, da se mehka tkiva in kost po ekstrakciji ustrezno zacelijo. Včasih pa je mogoče implantat vstaviti že isti dan ob ekstrakciji.

V lokalni anesteziji z manjšim operativnim postopkom vsadimo implantat na željeno mesto v čeljustnici. Postopek je relativno hiter in neboleč, običajno dobite nekaj šivov, ki jih po tednu dni odstranimo. Kadar je na mestu vstavitve implantata na voljo dovolj kosti in je ta zadosti čvrsta, da zagotavlja ustrezno trdnost implantata, je mogoče na implantat že takoj izdelati začasno prevleko ali celo mostiček (“immediate loading”).

Naslednjih nekaj tednov se implantat in čeljustna kost zraščata, čez 3-4 mesece pa s terapijo nadaljujemo. Ta čas je namreč potreben, da se zobni vsadek čvrsto zraste s kostjo. Takrat z majhnim kirurškim posegom dlesen nad implantatom odstranimo in za nekaj dni ali tednov vstavimo oblikovalec dlesni, ki omogoča, da se dlesen okoli implantata lepo oblikuje in zaceli. Nato izdelamo zobno prevleko, ki jo pričvrstimo na implantat s pomočjo posebnega “abutmenta”.

Kadar je na implantatih predvidena izdelava snemnega mostička ali implantatno podprte proteze, namesto klasičnega “abutmenta” v implantate privijačimo posebne “lokatorje” ali pa na njih izdelamo individualno rezkano gred. V protezo nato vdelamo posebno “matrico”, ki zagotavlja čvrsto vez z implantati

Pogosta vprašanja

Implantati so zobni korenini podobni vijaki, izdelani iz biokompatibilnih materialov, najpogosteje iz titanovih zlitin. S kirurškim posegom jih vstavimo v čeljustno kost, nanje pa izdelamo fiksni ali snemni zobnoprotetični nadomestek (prevleka/mostiček/proteza). Na ta način vam spet  povrnemo kar najbolj naraven občutek ugodja vaših lastnih zob. Povprečna statistična uspešnost  vraščanja implantatov je okrog 98 %, pri kadilcih pa  je le-ta pomembno  manjša!  Zato vam pred odločitvijo za implantate toplo priporočamo opustitev kajenja!

Navadno je za takšno zdravljenje potrebnih več obiskov, predno pridete do končnih  (definitivnih) zob. Prva faza je vsaditev implantatov (navadno vsadimo vse  planirane implantate sočasno), v težjih primerih je lahko potrebna predhodna kostna predpriprava. Temu sledi faza vraščanja implantatov, kar lahko traja več mesecev. Ko so implantati trdno zraščeni s kostjo, se v tednu ali dveh izdela  na njih definitivni zobni nadomestek. V vmesnem obdobju vam lahko izdelamo začasni zobni nadomestek – tako imenovani “provizorij”.

Pred posegom z lokalnim anestetikom omrtvimo operativno področje, zato med posegom ne čutite nobene bolečine. Kot po vsakem drugem kirurškem posegu morate tudi tukaj pričakovati nekaj nelagodja prvih nekaj dni po operaciji. Normalno pričakovana je lahka do zmerna oteklina, ki jo hlajenje omili. Pooperativno nelagodje je mogoče enostavno kontrolirati z običajnimi analgetiki (npr.Ibuprofen, Nalgesin ipd.). V operiranem področju boste verjetno dobili tudi nekaj šivov, ki jih običajno odstranimo čez teden ali dva. Včasih preventivno predpišemo tudi jemanje antibiotika.

Nekaj dni po kirurškem posegu je oteklina normalen in pričakovan pojav. Običajno oteklina narašča prve 3 dni, nato začne plahneti. Pri večjih posegih je možno, da se na koži obraza pojavi tudi podplutba, ki v nekaj dneh izgine. Pri enostavnejših posegih otekline največkrat niti ne zaznamo.

V kolikor smo vam predpisali določene tablete, vas prosimo, da jih jemljete natančno po navodilih. Če opazite kakršnokoli nenavadno reakcijo na zdravila, prekinite z njihovim jemanjem in nas o tem nemudoma obvestite. Morda gre za alergično reakcijo na zdravilo – v tem primeru je za vas potrebno predpisati drugo učinkovito zdravilo.

Pred dokončno odločitvijo in pričetkom dela je potrebna temeljita in natančna diagnostika, da ocenimo količino in kvaliteto čeljustne kosti na predvidenih mestih. Poleg kliničnega pregleda je potrebna tudi natančna rentgenska diagnostika (digitalni rentgen, včasih tudi CBCT). Na osnovi tako zbranih podatkov vam bomo lahko svetovali, ali so implantati v vašem primeru najbolj optimalna rešitev. V večini primerov so implantati primerna rešitev, včasih pa so vendarle druge rešitve optimalnejše – z vami se bomo pred posegom temeljito pogovorili in vam predstavili tudi druge alternativne rešitve ter tako izbrali za vas najoptimalnejšo.

Današnji visoko tehnološko dovršeni zobni vsadki so narejeni iz titana, ki se je skozi desetletja izkazal kot najboljši material, saj je biokompatibilen, hkrati pa odlično prenaša močne obremenitve. Nenazadnje titan že desetletja uspešno uporabljajo tudi ortopedi za nadomeščanje izrabljenih kolčnih sklepov. Trajnost implantatov je primerljiva s trajnostjo naravnih zob, podobno funkcionirajo, pa tudi negovati jih je potrebno tako, kot je treba negovati tudi lastne zobe. Izredno pomembne so redne kontrole v ordinaciji in vzdrževanje temeljite vsakodnevne ustne higiene.

Cena takega zdravljenja je odvisna od številnih faktorjev – od vrste in števila zobnih vsadkov, vrste abutmentov, od vrste “proteze” ter od samega izbora materiala, iz katerega je narejena prevleka ali mostiček oz.proteza. Morebitni potrebni dodatni posegi in porabljen material (umetna kost, membrana, ipd.), ki so potrebni za zagotovitev zadostne količine kosti (kostna dograditev, dvig sinusnega dna, razširitev alveolarnega grebena, prestavitev živca, razširitev pasu keratinizirane dlesni, ipd.) prav tako vplivajo na končno ceno “celotnega izdelka”. Na splošno velja, da so implantati običajno nekoliko dražja rešitev od alternativnih rešitev (mostički, snemne proteze), vendar pogosto prinašajo kar nekaj prednosti! Med drugim pri tem ni potrebno brusiti sosednjih zdravih zob (kar je “biološka cena”, ki jo “plačate” pri mostičkih). Natančen plan zdravljenja in s tem povezanih stroškov vam bomo z veseljem predstavili po opravljenem pregledu.

Zobni vsadki se uporabljajo že več desetletij in statistične študije kažejo okoli 98% uspešnost v 5-letnem in približno 92-95% uspešnost v 10-letnem obdobju (odvisno od študije). Pri kadilcih, diabetikih, pacientih , ki so bili obsevani v področju glave in vratu, pri pacientih z osteoporozo in pri ženskah, ki so na postmenopavzni estrogenski terapiji, je uspešnost statistično nekoliko nižja. Za dolgoročni uspeh implantatne protetične rešitve so vsekakor izjemnega pomena redne kontrole pri zobozdravniku in temeljita vsakodnevna ustna higiena.

Zobni nadomestki na implantatih zahtevajo prav tako kot lastni zobje poleg redne in temeljite vsakodnevne domače ustne higiene tudi redne obiske in kontrole pri zobozdravniku. Tako kot zobje so namreč tudi implantati dovzetni za nastanek in razvoj parodontalne oz. periimplantne bolezni (periimplantitis), zato je odlična kontrola plaka izjemnega pomena za dolgoročni uspeh take terapije. Za veljavnost garancije morate vsaj enkrat letno (oz.pogosteje, če vam tako predpišemo!) priti k nam na pregled in pri nas opraviti profesionalno čiščenje zobnih oblog, saj se zavedamo, da so bakterije glavni povzročitelj parodontalne ter periimplantne bolezni!