Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Implantati

Lep Nasmeh > Implantati
Zobni vsadki (implantati) so umetne zobne korenine, ki jih vsadimo v kost v področju manjkajočih zob in nam nudijo čvrsto oporo za prevleko, mostiček ali protezo.  Narejeni so iz biokompatibilnih materialov, najpogosteje iz titanijevih zlitin ali cirkonijevega dioksida.
V kolikor manjka posamezen zob, ga lahko nadomestimo z vsadkom, na katerega nato naredimo prevleko. Pri tem ni potrebno brušenje sosednjih zob.
V kolikor manjka več sosednjih zob, jih lahko nadomestimo z dvema ali več vsadki, na katerih nato izdelamo mostiček ali protezo. Celo kadar manjkajo vsi zobje, je mogoče že z nekaj vsadki narediti čvrst zobni nadomestek, ki lahko odlično nadomesti staro snemno zobno protezo.

1_implantat

Prednosti implantatov

  • Ni potrebno brušenje sosednjih zob. Nadomestimo torej resnično le zob, ki manjka.To je zlasti pomembno, kadar so sosednji zobje intaktni ali imajo le majhno zalivko, pa tudi, kadar sosednji zobje niso primerni za nosilce mostička.
  • Implantat preprečuje nadaljno izgubo kosti, saj sile, ki se preko njega prenašajo na kost, stimulativno delujejo nanjo.
  • Pri nadomeščanju večjega števila zob implantati nadomeščajo snemno protezo, ki večini ljudi običajno povzroča težave zaradi obilice materiala v ustih. Za razliko od protez, ki v ustih niso čvrsto fiksirane in se premikajo, implantati zagotavljajo čvrsto fiksacijo mostička oz. prevleke in s tem dajejo naraven občutek lastnih zob.
  • Totalne proteze, ki so podprte z implantati, so mnogo stabilnejše od klasičnih snemnih totalnih protez. To zagotavlja več udobja in olajšuje govor ter hranjenje, s tem pa pozitivno prispeva k izboljšanju kvalitete življenja.

Kako poteka zdravljenje?

1_implantati_potek

Po ekstrakciji zoba običajno počakamo 3 mesece, preden na isto mesto vstavimo implantat, da se mehka tkiva in kost po ekstrakciji ustrezno zacelijo. Včasih pa je mogoče implantat vstaviti že isti dan ob ekstrakciji.

V lokalni anesteziji z manjšim operativnim postopkom vsadimo implantat na željeno mesto v čeljustnici. Postopek je relativno hiter in neboleč, običajno dobite nekaj šivov, ki jih po tednu dni odstranimo. Kadar je na mestu vstavitve implantata na voljo dovolj kosti in je ta zadosti čvrsta, da zagotavlja ustrezno trdnost implantata, je mogoče na implantat že takoj izdelati začasno prevleko ali celo mostiček (“immediate loading”).

Naslednjih nekaj tednov se implantat in čeljustna kost zraščata, čez 3-4 mesece pa s terapijo nadaljujemo. Ta čas je namreč potreben, da se zobni vsadek čvrsto zraste s kostjo. Takrat z majhnim kirurškim posegom dlesen nad implantatom odstranimo in za nekaj dni ali tednov vstavimo oblikovalec dlesni, ki omogoča, da se dlesen okoli implantata lepo oblikuje in zaceli. Nato izdelamo zobno prevleko, ki jo pričvrstimo na implantat s pomočjo posebnega “abutmenta”.

Kadar je na implantatih predvidena izdelava snemnega mostička ali implantatno podprte proteze, namesto klasičnega “abutmenta” v implantate privijačimo posebne “lokatorje” ali pa na njih izdelamo individualno rezkano gred. V protezo nato vdelamo posebno “matrico”, ki zagotavlja čvrsto vez z implantati