Krvavitev dlesni

Krvavitev dlesni je običajno eden od prvih znakov, ki jih opazimo, kadar imamo vnetje dlesni (gingivitis). Ker gingivitis je običajno povsem neboleč, bolezen se razvija tiho, pogosto v začetku brez kakšnih drugih znakov in simptomov, in prav zaradi tega ljudje pogosto podcenjujejo resnost te bolezni, ki pa ima v napredovani fazi negativni sistemski vpliv na celotni organizem! Paradontalno bolezen prav zaradi njenega tihega razvoja in napredovanja ter njenih sistemskih učinkov imenujemo tudi “tihi ubijalec”!

K sreči je parodontalna bolezen (vsaj v začetni fazi!) enostavno in hitro obvladljiva. Z odlašanjem pričetka zdravljenja pa se bolezen razvija, postopoma napreduje v globino, s tem pa dela nepopravljivo škodo zobem, obzobnim tkivom in tudi celotnemu organizmu! Iz gingivitisa se razvije parodontitis, ki pa je bistveno težje ozdravljiv, zahteva kompleksnejše in dolgotrajnejše procese zdravljenja, obzobna kost pa je v veliki meri izgubljena za vselej! Z dragimi biomateriali in zahtevnimi regenerativnimi procesi je stanje sicer mogoče nekoliko omiliti, pa vendar je škoda, ki jo parodontalna bolezen povzroči s svojim napredovanjem, nepopravljiva!

Študije dokazujejo, da parodontalna bolezen negativno vpliva na:

  • pljučne bolezni
  • srčne bolezni
  • razvoj in potek diabetesa (sladkorne bolezni)
  • povečuje možnost za možgansko kap in srčni infarkt
  • pri nosečnicah lahko povzroči prezgodnji porod, novorojenčki pa imajo pogosto manjšo telesno maso od povprečja

Najpogosteje ljudje opazijo kri, ki prihaja iz ust, med samim ščetkanjem zob, pri razvitejši obliki bolezni pa se kri v slini pojavlja tudi med hranjenjem ali celo spontano. Običajno je to ena od prvih stvari, ki ljudi zaskrbi, da pritečejo k zobozdravniku. V kolikor pacient pride dovolj zgodaj, je zdravljenje izredno uspešno, zobe pa vam lahko ohranimo še za dolgo vrsto let, najpogosteje celo za celo življenje!

Seveda pri dolgoročni uspešnosti zdravljenja igrajo izredno pomembno vlogo tudi vsakodnevna redna in natančna ustna higiena, redni kontrolni pregledi, redne profesionalne vzdrževalne higienske faze ter urejeno splošno zdravstveno stanje ter ustrezna prehrana.
Nosečnost je stanje, pri katerem prav tako pogosto pride do sprememb v dlesni. Te so največkrat posledica hormonskih sprememb v telesu, in vključujejo povečanje tkiva (oteklino dlesni), povečano vaskularnost ter posledično krvavitev iz dlesni.

Glede na to, da parodontalni žepki predstavljajo precej veliko odprto rano, skozi katero lahko bakterije prosto vstopajo v kri, je vsekakor smiselno bolezen zdraviti!