Za vas smo pripravili odgovore na nekatera najbolj pogosta vprašanja z različnih področij zobozdravstva ter nasvete in navodila pacientom, kako naj ravnajo pred ali po posameznem posegu. V primeru kakršnih koli vprašanj, dvomov ali skrbi nas, prosimo, pokličite na telefonsko številko 01/519 07 04 ali pa nam pišite na e-naslov info@lepnasmeh.si.

Porcelanske luske / veneerji

Porcelanske luske so le nekaj desetink milimetra debel zobni nadomestek, s katerimi lahko na neinvaziven način polepšamo nasmeh pri pacientih, ki imajo zabarvane ali poškodovane prednje zobe, številne plombe v vidnem področju zob ali nepravilno postavljene ali oblikovane zobe. So izredno biokompatibilni in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Njihova izdelava zahteva natančno planiranje in veliko natančnost tako v zobotehničnem laboratoriju kot v ordinaciji. So izredno prijazni do obzobnih tkiv (dlesni), za njihovo izdelavo pa je potrebna le minimalna preparacija sklenine, včasih jih je mogoče izdelati celo brez kakršnegakoli brušenja sklenine. Adhezivno jih nalepimo na zobno sklenino, njihovo 15-letno preživetje pa je 93% (statistični podatek DGZMK). S tem zagotavljajo porcelanske luske izjemen in dolgotrajen estetski rezultat.

Navadno sta za takšno zdravljenje potrebna dva obiska. Na prvem obisku pripravimo in odtisnemo vaše zobe, na naslednjem obisku (običajno čez teden dni) pa preizkusimo in adhezivno trajno nalepimo luske na vaše zobe. S tem je postopek končan, čez nekaj tednov vas povabimo le še na kontrolo okluzije. Tako enostavno – in vaš nasmeh je lahko popoln!

Ne. Glede na to, da je za luske potrebna običajno le minimalna preparacija zob, ki ne presega debeline sklenine, anestezija pogosto sploh ni potrebna. Zaradi večjega lagodja kljub temu pacientom običajno svetujemo minimalno anestezijo, ki pa nima sistemskih učinkov in je tako primerna tudi za mlajše paciente ter celo nosečnice.

Implantati

Implantati so zobni korenini podobni vijaki, izdelani iz biokompatibilnih materialov, najpogosteje iz titanovih zlitin. S kirurškim posegom jih vstavimo v čeljustno kost, nanje pa izdelamo fiksni ali snemni zobnoprotetični nadomestek (prevleka/mostiček/proteza). Na ta način vam spet  povrnemo kar najbolj naraven občutek ugodja vaših lastnih zob. Povprečna statistična uspešnost  vraščanja implantatov je okrog 98 %, pri kadilcih pa  je le-ta pomembno  manjša!  Zato vam pred odločitvijo za implantate toplo priporočamo opustitev kajenja!

Navadno je za takšno zdravljenje potrebnih več obiskov, predno pridete do končnih  (definitivnih) zob. Prva faza je vsaditev implantatov (navadno vsadimo vse  planirane implantate sočasno), v težjih primerih je lahko potrebna predhodna kostna predpriprava. Temu sledi faza vraščanja implantatov, kar lahko traja več mesecev. Ko so implantati trdno zraščeni s kostjo, se v tednu ali dveh izdela  na njih definitivni zobni nadomestek. V vmesnem obdobju vam lahko izdelamo začasni zobni nadomestek – tako imenovani “provizorij”.

Pred posegom z lokalnim anestetikom omrtvimo operativno področje, zato med posegom ne čutite nobene bolečine. Kot po vsakem drugem kirurškem posegu morate tudi tukaj pričakovati nekaj nelagodja prvih nekaj dni po operaciji. Normalno pričakovana je lahka do zmerna oteklina, ki jo hlajenje omili. Pooperativno nelagodje je mogoče enostavno kontrolirati z običajnimi analgetiki (npr.Ibuprofen, Nalgesin ipd.). V operiranem področju boste verjetno dobili tudi nekaj šivov, ki jih običajno odstranimo čez teden ali dva. Včasih preventivno predpišemo tudi jemanje antibiotika.

Nekaj dni po kirurškem posegu je oteklina normalen in pričakovan pojav. Običajno oteklina narašča prve 3 dni, nato začne plahneti. Pri večjih posegih je možno, da se na koži obraza pojavi tudi podplutba, ki v nekaj dneh izgine. Pri enostavnejših posegih otekline največkrat niti ne zaznamo.

V kolikor smo vam predpisali določene tablete, vas prosimo, da jih jemljete natančno po navodilih. Če opazite kakršnokoli nenavadno reakcijo na zdravila, prekinite z njihovim jemanjem in nas o tem nemudoma obvestite. Morda gre za alergično reakcijo na zdravilo – v tem primeru je za vas potrebno predpisati drugo učinkovito zdravilo.

Pred dokončno odločitvijo in pričetkom dela je potrebna temeljita in natančna diagnostika, da ocenimo količino in kvaliteto čeljustne kosti na predvidenih mestih. Poleg kliničnega pregleda je potrebna tudi natančna rentgenska diagnostika (digitalni rentgen, včasih tudi CBCT). Na osnovi tako zbranih podatkov vam bomo lahko svetovali, ali so implantati v vašem primeru najbolj optimalna rešitev. V večini primerov so implantati primerna rešitev, včasih pa so vendarle druge rešitve optimalnejše – z vami se bomo pred posegom temeljito pogovorili in vam predstavili tudi druge alternativne rešitve ter tako izbrali za vas najoptimalnejšo.

Današnji visoko tehnološko dovršeni zobni vsadki so narejeni iz titana, ki se je skozi desetletja izkazal kot najboljši material, saj je biokompatibilen, hkrati pa odlično prenaša močne obremenitve. Nenazadnje titan že desetletja uspešno uporabljajo tudi ortopedi za nadomeščanje izrabljenih kolčnih sklepov. Trajnost implantatov je primerljiva s trajnostjo naravnih zob, podobno funkcionirajo, pa tudi negovati jih je potrebno tako, kot je treba negovati tudi lastne zobe. Izredno pomembne so redne kontrole v ordinaciji in vzdrževanje temeljite vsakodnevne ustne higiene.

Cena takega zdravljenja je odvisna od številnih faktorjev – od vrste in števila zobnih vsadkov, vrste abutmentov, od vrste “proteze” ter od samega izbora materiala, iz katerega je narejena prevleka ali mostiček oz.proteza. Morebitni potrebni dodatni posegi in porabljen material (umetna kost, membrana, ipd.), ki so potrebni za zagotovitev zadostne količine kosti (kostna dograditev, dvig sinusnega dna, razširitev alveolarnega grebena, prestavitev živca, razširitev pasu keratinizirane dlesni, ipd.) prav tako vplivajo na končno ceno “celotnega izdelka”. Na splošno velja, da so implantati običajno nekoliko dražja rešitev od alternativnih rešitev (mostički, snemne proteze), vendar pogosto prinašajo kar nekaj prednosti! Med drugim pri tem ni potrebno brusiti sosednjih zdravih zob (kar je “biološka cena”, ki jo “plačate” pri mostičkih). Natančen plan zdravljenja in s tem povezanih stroškov vam bomo z veseljem predstavili po opravljenem pregledu.

Zobni vsadki se uporabljajo že več desetletij in statistične študije kažejo okoli 98% uspešnost v 5-letnem in približno 92-95% uspešnost v 10-letnem obdobju (odvisno od študije). Pri kadilcih, diabetikih, pacientih , ki so bili obsevani v področju glave in vratu, pri pacientih z osteoporozo in pri ženskah, ki so na postmenopavzni estrogenski terapiji, je uspešnost statistično nekoliko nižja. Za dolgoročni uspeh implantatne protetične rešitve so vsekakor izjemnega pomena redne kontrole pri zobozdravniku in temeljita vsakodnevna ustna higiena.

Zobni nadomestki na implantatih zahtevajo prav tako kot lastni zobje poleg redne in temeljite vsakodnevne domače ustne higiene tudi redne obiske in kontrole pri zobozdravniku. Tako kot zobje so namreč tudi implantati dovzetni za nastanek in razvoj parodontalne oz. periimplantne bolezni (periimplantitis), zato je odlična kontrola plaka izjemnega pomena za dolgoročni uspeh take terapije. Za veljavnost garancije morate vsaj enkrat letno (oz.pogosteje, če vam tako predpišemo!) priti k nam na pregled in pri nas opraviti profesionalno čiščenje zobnih oblog, saj se zavedamo, da so bakterije glavni povzročitelj parodontalne ter periimplantne bolezni!

Endodontija

Z endodontskim zdravljenjem odstranimo iz zoba odmrlo in vneto zobno pulpo, ustrezno izoblikujemo koreninske kanale, vzpostavimo njihovo prehodnost in sterilnost, nato pa tako pripravljene koreninske kanale ustrezno zatesnimo. Na ta način ohranimo zob, ki bi ga bilo sicer zaradi bolečin in vnetja potrebno izpuliti.

Pred posegom s pomočjo RTG slike ocenimo obsežnost vnetja, dolžino, število in potek zobnih korenin ter koreninskih kanalov v njih. S posebnimi instrumenti, in po potrebi tudi s pomočjo mikroskopa, lup in intraoralne kamere, naredimo dostop do zobne pulpe ter natančno očistimo koreninske kanale. Za uspeh zdravljenja je namreč pomembno, da resnično temeljito odstranimo vso vneto in odmrlo zobno pulpo, kar je lahko pogosto precej zahtevno. Koreninski kanali, v katerih je zobna pulpa, so namreč izredno ozki, lahko jih je več v eni korenini, pogosto se na konici korenine tudi cepijo in razvejajo. Po potrebi vstavimo v zob zdravilo za nekaj tednov, dokler se ne vzpostavi sterilno stanje. Pri tem nam je v veliko pomoč tudi laser. Zobne korenine s posebnim materialom na koncu zdravljenja hermetično zapolnimo do samega vrška korenine, njeno dolžino pa natančno izmerimo s pomočjo elektronskega merilca. Naredimo kontrolni RTG posnetek po polnitvi, ki mu sledi plombiranje zdravljenjega zoba. Na zdravljeni zob je običajno priporočjivo izdelati prevleko, saj je tak zob zaradi predhodnih posegov na njem namreč že precej oslabljen. Zobna prevleka tak zob okrepi ter mu povrne obliko in funkcijo. Tako restavriran zob lahko potem odlično služi in opravlja svojo funkcijo še dolga leta in desetletja.

Običajno je zob mogoče uspešno pozdraviti v enem ali dveh obiskih. V redkih primerih, kjer gre za obsežnejše vnetje in/ali rezistenten infekt, je potrebno zdravilo v zobu nekajkrat zamenjati, preden uspemo vzpostaviti ustrezne pogoje za uspešno dokončno (definitivno) polnitev vseh koreninskih kanalov. Običajni presledki med menjavami zdravila so nekaj tednov (4-6). V izjemnih primerih, kadar se zob kljub ustreznemu tretiranju po polnitvi ne umiri, je lahko potrebno še kirurško nadaljevanje zdravljenja.

Samo zdravljenje zoba je načeloma neboleče, saj pred posegom po potrebi zob omrtvičimo z anestetikom. Po končanem zdravljenju pa je lahko zob občutljiv na ugriz ali dotik še nekaj časa. Vzrok je namreč v tem, da vnetje pogosto ne zajema le zobnega živca, ampak je razširjeno tudi v okolico zoba, kar lahko povzroča bolečino. Stanje se ponavadi spontano izboljša že v nekaj dneh po tem, ko živec in infekt odstranimo. Hitrejšo regeneracijo lahko dosežemo z  dodatno biostimulacijo vnetega področja s “soft-laserjem”. Poleg tega  po potrebi predpišemo tudi analgetike s protivnetnim učinkom.

V redkih primerih se lahko zgodi, da na mestu posega otečete. V tem primeru nas nemudoma obvestite. Morda bo potrebna dodatna antibiotična terapija. Oteklina navadno izgine v nekaj dneh.

V kolikor smo vam predpisali določene tablete, vas prosimo, da jih jemljete natančno po navodilih. Če opazite kakršnokoli nenavadno reakcijo na zdravila, prekinite z njihovim jemanjem in nas o tem nemudoma obvestite. Morda gre za alergično reakcijo na zdravilo – v tem primeru je za vas potrebno predpisati drugo učinkovito zdravilo.

Koreninsko zdravljenje zob nekoliko ošibi. V kolikor bi ocenili, da je defekt zoba prevelik za uspešno dolgotrajno nadograditev s kompozitno zalivko, vam bomo morda po končanem zdravljenju svetovali, da vaš zdravljeni zob oskrbimo s prevleko ali inlayem. Na ta način zob ponovno ojačamo, da vam bo lahko služil še dolgo vrsto let.

Po uspešnem endodontskem zdravljenju boste zdravljeni zob čutili približno enako kot zdrav in živ zob. V primeru, da je koreninska polnitev bodisi predolga ali prekratka, se vnetje in težave lahko povrnejo. Med čiščenjem kanalov z instrumenti lahko pride do instrumentacije v napačno smer in perforacije korenine, kar lahko povzroči dodatno vnetje okoli zoba. Običajno se zaplete v takih primerih rešuje s ponovnim endodontskim zdravljenjem ali s kirurško resekcijo vrška korenine. Možno je, da kljub pazljivosti zaradi navora pride do zloma endodontskega instrumenta v kanalu, kar lahko oteži ali celo onemogoči nadaljnje endodontsko zdravljenje takega zoba. V skrajnih primerih, kadar zoba ni mogoče rešiti niti z dodatnimi kirurškimi posegi (npr. apikotomija ali hemisekcija), je potrebno takšen zob izpuliti. Najpoogteje ga nato v isti seji ali naknadno nadomestimo z zobnim vsadkom (implantatom) ali z mostičkom.

Navodila pacientom, pri katerih je predviden kirurški poseg

Že pred samim kirurškim posegom si doma pripravite sledeče:

 • Nekaj kock ledu, ki jih boste uporabili po operaciji za hlajenje operiranega področja.
 • Priskrbite si ustno vodo s klorhexidinom (npr. Curasept ADS 212).
 • Upoštevajte morebitna navodila, ki smo vam jih dali pred operacijo.
 • Pred posegom pojetje obrok hrane.
 • Če se datum za operativni poseg prekriva z vašimi dnevi menstruacije, nas o tem pravočasno obvestite, da pravočasno preložimo termin.
 • Prav tako vas prosimo, da nas pravočasno (vsaj 24 ur pred predvidenim posegom!) obvestite, če na posega ne boste mogli priti zaradi kakršnegakoli drugega razloga (bolezen ipd.), saj nam na ta način omogočite, da namesto vas takrat sprejmemo drugega pacienta.
 • Vzdržite se kajenja vsaj 10 dni pred in po operativnem posegu. Kajenje namreč upočasnjuje celjenje in lahko povzroči močno, dolgotrajno pooperativno bolečino.
 • Prvih 48 ur po posegu proti otekanju in bolečini najbolje učinkujejo hladni obkladki (led). Ledene kocke stresite v PVC vrečko in jo zavijte v bombažno krpo ali vrečko. Položite si jo na operirano področje (lice). Ne podhladite si lica – vsakih 15 minut prekinite s hlajenjem vsaj za 15 minut.
 • Nekaj dni po operaciji operirano področje zavarujte pred mehansko traumo. Uživajte mehkejšo hrano, po možnosti hladejšo (zlasti pomembno prve dni po posegu).
 • Ne spirajte ust intenzivno, raje nežno spirajte z ustno vodo, ki vsebuje klorhexidin. Lahko uporabite tudi ohlajen žajbljev čaj.
 • Vzdržujte temeljito ustno higieno. Za celjenje rane je natančna ustna higiena zelo pomembna! Ne ščetkajte neposredno operiranega področja, vseeno pa vzdržujte natančno higieno preostalih zob (za operirano področje uporabite zelo mehko zobno ščetko “surgical”). Priporočamo zobno pasto, ki vsebuje klorhexidin (Curasept gel ADS 350).
 • V primeru pojava bolečine, ko učinek anestezije popusti, upoštevajte navodila, ki smo vam jih dali. Če smete, vzemite nesteroidni antiinflamatorik (npr. Ibuprofen 600 mg). Odsvetujemo vam jemanje aspirina! Pokličite nas!
 • Zdravila, ki vam jih je predpisal vaš splošni zdravnik in jih jemljete redno, jemljite še naprej po shemi. Pred operacijo nas opozorite, katera zdravila jemljete!
 • V kolikor bi se pojavila krvavitev iz operiranega področja več ur po operaciji, si pripravite raztopino – v kozarec hladne vode dajte 2 žlici soli, nato pa v raztopini namočite prelikan bombažni robec in z njim močno pritisnite na rano (zagrizite v robec). Če krvavitev ne preneha, nas obvestite! Zavedajte se, da je s krvjo pomešana slina normalen pojav v prvih 24 urah po operaciji.
 • Če 24 ur po operaciji začne bolečina naraščati ali krvavitev ali oteklina krepiti, nas o tem nemudoma obvestite!
 • Šive vam bomo pobrali 7-14 dni po operaciji.
 • Prvi mesec po operaciji priporočamo, da vam zobe okoli operiranega področja enkrat tedensko natančno očisti ustna higieničarka.
  Kirurški posegi, vključno z resekcijo kosti, zahtevajo redno rentgensko spremljanje po 3, 6 in 12 mesecih.
 • Vsa parodontalna zdravljenja zahtevajo redno vzdrževanje in kontrolo. Pogostnost določimo glede na diagnozo in kvaliteto osebne ustne higieno pacienta.
 • Upoštevajte tudi vsa dodatna navodila, ki smo vam jih dali.

Navodila pacientom, kako ohraniti zdrave zobe

 • Ustno votlino je potrebno čistiti vsaj 2 krat dnevno
 • Zobna ščetka mora biti kakovostna in ne pretrda. Priporočamo, da jo zamenjate vsaj vsaka 2 meseca
 • S pravilno in dosledno ustno higieno lahko SAMI preprečite nastanek in razvoj parodontalne bolezni
 • Če se je parodontalna bolezen pri vas že razvila, je nujen obisk pri zobozdravniku!
 • Tudi tistim, ki nimate težav in imate zdrave zobe in obzobna tkiva (dlesni in obzobno kost), svetujemo redne preventine preglede vsaj 1 krat ali 2 krat letno

Kako pogosti naj bodo redni kontrolni obiski pri zobozdravniku?

Za paciente, ki imajo sanirano zobovje in zdrava obzobna tkiva, zadostuje en obisk letno. Takrat naredimo kontrolni pregled, preverimo stanje zob, obzobnih tkiv in ustne sluznice, ocenimo ustreznost in natančnost vaše redne vsakodnevne ustne higiene, ter vam po potrebi damo napotke in nasvete ali pripomočke, ki vam bodo olajšali čiščenje in izboljšali rezultate vašega čiščenja. V kolikor bomo odkrili začetke razvoja parodontalne bolezni (na to običajno nakazuje krvavenje dlesni na posameznih mestih) ali našli karies, bomo seveda ustrezno ukrepali.
Pri pacientih, ki imate / ste imeli parodontozo, naj bodo ti pregledi pogostejši (3-4x letno).

Prav tako svetujemo pogostejše preglede (2x letno) pacientom, ki nosijo fiksni zobni aparat ali imajo v ustih mostičke ali zobne vsadke (implantate).

V kolikor namreč pravočasno odkrijemo začetne znake bolezni (karies, parodontalna bolezen, ipd.), je zdravljenje običajno enostavno, hitro in poceni, vaši zobje in obzobna tkiva pa ohranjena v največji možni meri.

V primeru odlaganja začetka zdravljenja pa načini zdravljenja običajno postajajo zahtevnejši, s tem pa so povezani tudi višji stroški take terapije. Zato vam polagamo na srce: v kolikor opazite kakršnokoli nepravilnost na vaših zobeh (črna pikica, odkrušen del zoba, ipd,) ali obzobnih tkivih (krvavenje iz dlesni, spremenjena barva ali površina dlesni ali sluznice), nas ČIM PREJ pokličite!

Zgoden začetek zdravljenja zagotavlja boljši uspeh terapije!