Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Zdraviti zob ali se raje odločiti za implantat?

Lep Nasmeh > Zdraviti zob ali se raje odločiti za implantat?

Zdraviti zob ali se raje odločiti za implantat?

Če je zob mogoče uspešno pozdraviti, je to zagotovo bolj optimalna rešitev. Še vedno namreč velja, da je najboljši “vsadek” lasten naravni zob! Zato se bomo vsekakor kar najbolj potrudili, da vaš zob pozdravimo in ohranimo, če je to le mogoče!

Če pa bomo presodili, da je vaš zob tako močno poškodovan in propadel, da bi bilo koreninsko zdravljenje in prognoza le-tega vprašljiva, je zagotovo bolje tak zob pravočasno odstraniti ter ga nadomestiti z zobnim vsadkom (implantatom) ali mostičkom. V nasprotnem primeru se bo namreč vnetje iz zoba razširilo na okoljno kost (granulom), ta pa bo zaradi vnetja propadala in se resorbirala. To lahko ogrozi tudi sosednje zobe, iz periapikalnega vnetja pa se lahko razvije tudi cista, ki jo je potrebno operativno odstraniti.

endodontija_zdraviti-ali-raje-implantat

Želim izvedeti več

Če je zob mogoče uspešno pozdraviti, je to zagotovo bolj optimalna rešitev. Zobna korenina je namreč v kost zasidrana drugače kot zobni vsadek (implantat); obdaja jo pozobnica, ki deluje kot nekakšen naravni amortizer, hkrati pa je v njej veliko drobnih žilic, ki predstavljajo neke vrsto varovalno bariero pred vdorom infekta iz ustne votline. Tudi dlesen se na zobni vrat prirašča s posebnim epitelijem, medtem ko implantat le tesno obdaja kot nekakšna manšeta, vendar brez epitelijskega prirastišča. Tako je za vdor infekta v globino ob zobnem vsadku več možnosti (periimplantitis) kot pa za vdor vnetja v globino ob naravnem zobu (parodontitis). V pozobnici so poleg žil tudi drobna živčna vlakna, ki sodelujejo z žvekalnim mišičjem in skrbijo za ustrezno silo pri grizenju in žvečenju ter tako preprečujejo prevelike obremenitve zob. Vsega tega vsadek nima, saj je uvijačen in togo zraščen s kostjo (oseointegracija), zato še vedno velja, da je najboljši “vsadek” lasten naravni zob! Zato se bomo vsekakor kar najbolj potrudili, da vaš zob pozdravimo in ohranimo, če je to le mogoče!

zdraviti-zob-ali-se-raje-odlociti-za-implantat_prerez
primerjava naravnega zoba in zobnega vsadka (implantata)