Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Zobne luske

Lep Nasmeh > Zobne luske

Zobne luske – “veneers”

Porcelanske zobne luske (veneers) so le nekaj desetink milimetra debel zobni nadomestek, s katerimi lahko na neinvaziven način polepšamo nasmeh pri pacientih, ki imajo:

  • zabarvane ali poškodovane prednje zobe
  • številne plombe v vidnem področju zob
  • nepravilno postavljene ali oblikovane zobe

Zobne luske so torej tanki polnoporcelanski zobni nadomestki,  ki so biokompatibilni in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Namenjene so predvsem za estetske korekcije zob v vidnem sektorju.

V primerjavi s prevlekami zahtevajo zobne luske le minimalno brušenje sklenine in v popolnosti prekrijejo napake naravnih zob. Izdelamo jih na osnovi odtisa ali “scanna” vaših zob in jih nato prilepimo na zunanjo, torej pri nasmehu vidno površino zob.

estetsko_luske

Uporabljamo jih za korekcijo manjših ali večjih zobnih nepravilnosti, kot so:

  • obarvanost zoba
  • počena ali deloma odlomljena zobna krona
  • obraba sklenine v vidnem (prednjem) delu zoba
  • korekcija razmaka med zobmi (diastema)
  • korekcija blažjih ortodontskih anomalij

Izdelava zobne luske (veneer) zahteva natančno planiranje in veliko natančnost tako v ordinaciji kot v zobotehničnem laboratoriju.

Zobne luske so izredno prijazne do obzobnih tkiv (dlesni), za njihovo izdelavo pa je potrebna le minimalna preparacija sklenine, včasih jih je mogoče izdelati celo brez kakršnegakoli brušenja sklenine. Adhezivno jih nalepimo na zobno sklenino, njihovo 15-letno preživetje pa je 93% (statistični podatek DGZMK). S tem zagotavljajo porcelanske luske izjemen in dolgotrajen vrhunski estetski rezultat.

Pogosta vprašanja

Porcelanske luske so le nekaj desetink milimetra debel zobni nadomestek, s katerimi lahko na neinvaziven način polepšamo nasmeh pri pacientih, ki imajo zabarvane ali poškodovane prednje zobe, številne plombe v vidnem področju zob ali nepravilno postavljene ali oblikovane zobe. So izredno biokompatibilni in imajo odlične optične lastnosti, zato jih je skoraj nemogoče razlikovati od naravnih zob. Njihova izdelava zahteva natančno planiranje in veliko natančnost tako v zobotehničnem laboratoriju kot v ordinaciji. So izredno prijazni do obzobnih tkiv (dlesni), za njihovo izdelavo pa je potrebna le minimalna preparacija sklenine, včasih jih je mogoče izdelati celo brez kakršnegakoli brušenja sklenine. Adhezivno jih nalepimo na zobno sklenino, njihovo 15-letno preživetje pa je 93% (statistični podatek DGZMK). S tem zagotavljajo porcelanske luske izjemen in dolgotrajen estetski rezultat.

Navadno sta za takšno zdravljenje potrebna dva obiska. Na prvem obisku pripravimo in odtisnemo vaše zobe, na naslednjem obisku (običajno čez teden dni) pa preizkusimo in adhezivno trajno nalepimo luske na vaše zobe. S tem je postopek končan, čez nekaj tednov vas povabimo le še na kontrolo okluzije. Tako enostavno – in vaš nasmeh je lahko popoln!

Ne. Glede na to, da je za luske potrebna običajno le minimalna preparacija zob, ki ne presega debeline sklenine, anestezija pogosto sploh ni potrebna. Zaradi večjega lagodja kljub temu pacientom običajno svetujemo minimalno anestezijo, ki pa nima sistemskih učinkov in je tako primerna tudi za mlajše paciente ter celo nosečnice.