Center za estetsko in lasersko zobozdravstvo, implantologijo in stomatološko protetiko
Pokličite nas: 0590/60000
Odpiralni čas: pon. - čet.: 9h -18h in pet.: 8h –13h

Inlayi / Onlayi

Lep Nasmeh > Inlayi / Onlayi

Inlay / onlay je na osnovi odtisa ali “scanna” vaših zob v zobnem laboratoriju izdelana “delna prevleka” – gre torej za neke vrste “plombo”, izdelano v zobotehničnem laboratoriju.

Kadar je karies obsežen ali pa so zobje poškodovani do te mere, da rekonstrukcija zoba s pomočjo direktne restavracije (“bele plombe”) ni več mogoča, je potrebno tak zob ustrezno pripraviti in odtisniti. V zobotehničnem laboratoriju nato s pomočjo sodobne CAD CAM tehnologije izdelajo manjkajoči delček vašega zoba, ki ga ob naslednjem obisku s posebnimi kompozitnimi lepili adhezijsko prilepimo na preostali del zdravega zoba.
cad-cam_2

Inlay / Onlay najpogosteje izdelamo iz porcelana, kompozita ali hibridne keramike. Tako rekonstruiran zob je videti, kot bi bil povsem nepoškodovan, svojo nalogo pa lahko opravlja še dolga leta in desetletja.

V čem je prednost inlay/onlay-a v primerjavi s prevleko:

Za razliko od zobne prevleke, ki zahteva brušenje celotnega zoba, se pri praparaciji za Inlay / Onlay odstrani le karies ter zagotovi dovolj prostora za porcelan oz.material, iz katerega je izdelan inlay/onlay. Tako ohranimo več zdrave zobne substance, kot pa bi jo, če bi zob preparirali za prevleko.

V čem je prednost inlay/onlay-a v primerjavi s plombo:

Za razliko od plombe, ki jo iz kompozita izdelamo neposredno v ustih, je inlay/onlay izdelan na osnovi odtisa ali “scanna” vašega zoba v zobnem laboratoriju, največkrat iz porcelana s pomočjo CAD-CAM tehnologije, ki zagotavlja izredno natančnost prileganja (+-25 mikronov) takega izdelka. V zobnem laboratoriju izdelan inlay nato ob vašem drugem obisku adhezivno prilepimo (“cementiramo”) na vaš zob. Tako zobu spet povrnemo obliko in funkcijo, porcelan pa zagotavlja dolgo življenjsko dobo take restavracije.